Bewerkingen

Om een vloer van eikenhout te fabriceren die volledig voldoet aan uw persoonlijke wensen, worden de vloerdelen met de grootste zorg bewerkt door Bovenste Plank. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals: beitsen, oliën, bleken, borstelen, roken, bezagen, schaven en schuren. Door deze verschillende bewerkingen wordt de natuurlijke schoonheid versterkt. De tekening van het hout komt meer tot leven. De meeste bewerkingen kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar uitgevoerd worden.

Beitsen

Door het beitsen van de vloer van eikenhout krijgen de vloerdelen een antieke uitstraling.

Oliën

Olie trekt diep in het hout en beschermt daardoor de houten vloer. De levensduur wordt zo aanzienlijk vergoot. Olie zorgt voor een natuurlijke uitstraling en er zijn oneindig veel kleuren mogelijkheden.

Bleken

Bij het bleken van eikenhout wordt met speciale vloeistoffen de oppervlakte van het hout behandeld. Daarmee wordt de kleuring en de tekening van het hout beïnvloed.
Meerdere bleekbehandelingen kunnen naar wens uitgevoerd worden. Elke extra bleekbehandeling maakt de kleuring van het hout en de tekening ervan lichter. Bij Bovenste Plank kunnen klanten zelf bepalen in welke mate de vloerdelen gebleekt moeten worden om tot de gewenste kleuring van de vloer te komen.

Borstelen

Bij het borstelen van eikenhout wordt met speciale borstels de ‘zachte’ nerf aan de oppervlakte verwijderd. Daardoor ontstaat reliëf in het hout. De eikenhouten vloerdelen kunnen geborsteld worden met een grove staalborstel, een kunststof schuurborstel met korrel 80 of een kunststof schuurborstel met korrel 120.

Roken

Door eikenhout te roken ontstaat er meer diepte in het hout. De tekening van de nerf wordt duidelijker zichtbaar en het hout wordt donkerder. Hoe langer men rookt, hoe donkerder het hout wordt. In Europees eiken zit de stof Tanine. Door het rookproces wordt deze stof geactiveerd en krijgen de houten vloerdelen die grijs/ bruinachtige kleur. Door de planken hierna in de olie te zetten is er qua kleurencombinaties weer veel mogelijk.

Bezagen

Houten vloeren kun je bewerken met een zaagmachine. Hierdoor worden de vloerdelen ruw en ontstaat er een speciaal effect door de lijnen van de zaag.

Schaven

Bij geschaafd eikenhout is het hout machinaal geschaafd. Door de zogeheten machineslag is de oppervlakte van het eikenhout zichtbaar en voelbaar ruw, enigszins grof.

Schuren

Door het hout te schuren maak je de vloerdelen mooi. Afhankelijk van de grofheid van de korrel bepaal je hoe mat of hoe glanzend je de houten vloer wilt.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook

Bovenste Plank

Nijverheidsweg 7a
1693 AM Wervershoof
0228 - 724907
info@bovensteplank.nl

 

Altijd open op afspraak!