Wanneer men overweegt over te gaan tot de aanschaf van een eikenhouten vloer of het laten uitvoeren van een traprenovatie, zijn er altijd vragen die opkomen. Begrijpelijk. Wij vertellen u graag over het hoe en waarom. Wat zijn de mogelijkheden? Wat is belangrijk en waar dient u rekening mee te houden?

In onze Vraag & Antwoord sectie vindt u een selectie van antwoorden op de meest gestelde vragen die geïnteresseerden en klanten ons geregeld stellen. Verdiep u in de vragen en antwoorden en maak uzelf wijzer.

Wilt u meer tekst en uitleg, heeft u andere vragen of behoefte aan een persoonlijk gesprek, laat het ons dan weten. De Bovenste Plank bespreekt graag in een persoonlijk gesprek bij u thuis of in onze showroom uw vragen, ideeën en wensen.

WAAROM EEN EIKENHOUTEN VLOER?

Van oudsher is hout een van de meest gebruikte en meest veelzijdige materialen. Hout is een uniek natuurproduct, het is zeer goed bewerkbaar, werkt isolerend en leent zich bij uitstek voor een breed scala aan praktische toepassingen. Hout is puur, warm en authentiek en heeft door de tekening van het hout een zeer herkenbare natuurlijke schoonheid. Afhankelijk van de praktische toepassingen, word in het dagelijkse gebruik van verschillende houtsoorten gebruik gemaakt. De keuze voor het gebruik van een houtsoort wordt naast de kenmerkende zichtbare kwaliteiten van hout grotendeels bepaald door de specifieke eigenschappen van de betreffende houtsoort.

Eikenhout is een hardhoutsoort en kent een aantal belangrijke bewezen eigenschappen die een grote rol spelen in de bewerking van het hout en daarmee diens specifieke toepassingen. Eikenhout is een zeer stabiele loofhoutsoort die na droging weinig natuurlijke werking heeft en zogezegd weinig krimp en/of uitzetting laat zien bij een stabiele luchtvochtigheid. Het is duurzaam, sterk en heeft voor vele toepassingen een goede hardheid-dichtheid verhouding.

De hardheid van eikenhout maakt dat het slijtvast is en daardoor langdurig dagelijks goed te gebruiken. De relatieve dichtheid van eikenhout zorgt dat het goed te bewerken is en goed te behandelen is met verschillende oliën en lakken. De keuze van velen om eikenhout te gebruiken als basis voor een houten vloer is gezien de eerder benoemde eigenschappen een zeer begrijpelijke keuze. Neem daarbij de onmiskenbare natuurlijke schoonheid en tekening van het eikenhout, die tot leven komt wanneer het hout behandeld is, en het is duidelijk dat eikenhout vaak de eerste keuze is voor een houten vloer.

MAKEN JULLIE OOK VLOEREN VAN ANDERE HOUTSOORTEN?

De Bovenste Plank is een gespecialiseerd vakbedrijf dat houten vloeren maakt. De houten vloeren worden hoofdzakelijk gemaakt van Europees eikenhout en door ons zelf geselecteerd op ondermeer kwaliteit en tekening van de kwartiers gezaagde delen. Om een constante kwaliteit te waarborgen werken wij hiertoe samen met diverse leveranciers in binnen- en buitenland. Hoewel de meeste houten vloeren gemaakt worden van eikenhout kan de Bovenste Plank uw houten vloer uiteraard ook uit andere houtsoorten vervaardigen, specifieke eigenschappen van het hout even buiten beschouwing latend.

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN IN DE SELECTIE EN KWALITEIT VAN EIKENHOUT?

Aflopend van de hoogste naar de laagste kwaliteit worden deze gradaties beschreven door specifieke herkenbare kenmerken van de natuurlijke schoonheid en tekening van het hout. Deze kenmerken zijn doorslaggevend in de selectie en kwaliteit van het hout.

Prime Select eikenhout

Onder Prime Select eikenhout word eikenhout verstaan dat specifiek geselecteerd is op kleur en tekening van het hout. Prime Select eikenhout kenmerkt zich door de volledige afwezigheid van kwasten, knoesten en/of pitjes en kent zo goed als geen kleurverschil in de afzonderlijke vloerdelen. De kwaliteit van Prime Select creëert bij een compleet gemonteerde en afgewerkte vloer een zeer gelijkmatige kleur en tekening van het hout met een superieure uitstraling. Prime Select eikenhout leent zich uitermate goed voor houten vloeren binnen een zeer moderne inrichting.

Select eikenhout

Onder Select eikenhout word eikenhout verstaan dat specifiek geselecteerd is op kleur en tekening van het hout. Select eikenhout kenmerkt zich door de volledige afwezigheid van kwasten en knoesten, heeft een enkel pitje en kent weinig tot licht kleurverschil in de afzonderlijke vloerdelen. De kwaliteit van Select creëert bij een compleet gemonteerde en afgewerkte vloer een gelijkmatige tekening van het hout en een strakke uitstraling. Select eikenhout leent zich uitermate goed voor houten vloeren binnen een moderne inrichting.

Rustiek A eikenhout

Onder Rustiek A eikenhout word eikenhout verstaan dat specifiek geselecteerd is op kleur en tekening van het hout. Rustiek A eikenhout kenmerkt zich door een beperkt aantal kwasten en knoesten en/of pitjes met een doorsnede van maximaal een centimeter en kent licht kleurverschil en lichte variatie in de tekening in de afzonderlijke vloerdelen. De kwaliteit van Rustiek A creëert bij een compleet gemonteerde en afgewerkte vloer een licht gevarieerde tekening van het hout en een levendige uitstraling. Rustiek A eikenhout leent zich uitermate goed voor houten vloeren binnen een licht modern tot enigszins landelijke inrichting.

Rustiek B eikenhout

Onder Rustiek B eikenhout word eikenhout verstaan dat specifiek geselecteerd is op kleur en tekening van het hout. Rustiek B eikenhout kenmerkt zich door een meerdere kwasten en knoesten en/of pitjes variërend in doorsnede en kent kleurverschil en variatie in de tekening van de afzonderlijke vloerdelen. Voor Rustiek B worden ook enkele eikenhouten hartplanken geselecteerd. De kwaliteit van Rustiek B creëert bij een compleet gemonteerde en afgewerkte vloer een gevarieerde tekening van het hout en een levendige uitstraling. Rustiek A eikenhout leent zich uitermate goed voor houten vloeren binnen een landelijke inrichting.

Rustiek C eikenhout

Onder Rustiek C eikenhout word eikenhout verstaan dat specifiek geselecteerd is op kleur en tekening van het hout. Rustiek C eikenhout kenmerkt zich door een meerdere kwasten en knoesten en/of pitjes groter in doorsnede en kent kleurverschil en variatie in de tekening van de afzonderlijke vloerdelen. Voor Rustiek C worden ook meerdere eikenhouten hartplanken geselecteerd. De kwaliteit van Rustiek C creëert bij een compleet gemonteerde en afgewerkte vloer een gevarieerde tekening van het hout en een zeer levendige uitstraling. Rustiek C eikenhout leent zich uitermate goed voor houten vloeren binnen een zeer landelijk georiënteerde inrichting.

KAN IK EEN EIKENHOUTEN VLOER IN ELKE GEWENSTE KLEUR KRIJGEN?

Ja, de mogelijkheden om invulling te geven aan deze wensen zijn groot. De bewerkte eikenhouten vloerdelen worden behandeld met een kwaliteitsolie om het eikenhout de gewenste kleur te geven passend bij uw ideeën en het interieur dat u voor ogen heeft. De Bovenste Plank levert daartoe een grote verscheidenheid aan oliën & lakken uit de collecties van gerenommeerde merken. Ga naar het kleurenoverzicht op onze website voor een overzicht van onze Monocoat kleuren.

De Bovenste Plank biedt u nu ook de mogelijkheid om oliën & lakken aan te schaffen, zonder dat u een eikenhouten vloer door ons laat leggen of een eikenhouten traprenovatie door ons laat verrichten. Anders gezegd, bent u slechts op zoek naar olie en/of lak, dan levert de Bovenste Plank deze graag aan u.

U kunt er ook voor kiezen uw eikenhouten vloer of eiken trapbekleding opnieuw te laten oliën of lakken door de Bovenste Plank. Een vakkundige uitgevoerde olie- of lakbehandeling verlengt de levensduur van uw houten vloer of trapbekleding, verlevendigt de tekening van het hout en doet u er opnieuw weer plezier aan beleven.

WELKE BEWERKINGEN KUNNEN ER AAN DE VLOER UITGEVOERD WORDEN?

Om een eikenhouten vloer te fabriceren die volledig voldoet aan de persoonlijke wensen van de klant, worden de afzonderlijke vloerdelen met de grootste zorg bewerkt door de Bovenste Plank. Voor de bewerking van het eikenhout hanteren wij verschillende bewerkingsmogelijkheden, te weten: schuren, borstelen, roken en oliën of lakken. Middels deze verschillende bewerkingen wordt de natuurlijke schoonheid versterkt en de tekening van het hout verlevendigt. De meeste bewerkingen kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar uitgevoerd worden.

Schaven

Bij geschaafd eikenhout is het hout machinaal geschaafd. Door de zogeheten machineslag is de oppervlakte van het eikenhout zichtbaar en voelbaar ruw, enigszins grof. Geschaafd eikenhout word verder relatief weinig bewerkt en zeker niet geschuurd omdat schuren het geschaafde teniet zou doen. Geschaafd eikenhout word wel geregeld bewerkt in combinatie met de borstelbewerking.

De schaafbewerking wordt niet standaard uitgevoerd als eindbewerking, maar is voorbehouden aan de wens van de klant. De geschaafde eikenhouten vloerdelen kunnen geborsteld worden met een grove staalborstel, een kunststof schuurborstel met korrel 80 of een kunststof schuurborstel met korrel 120.

Meerdere borstelbewegingen op geschaafd eikenhout kunnen naar wens zonder problemen uitgevoerd worden. Elke andere borstelbeurt maakt het hout aan de oppervlakte grover en creëert meer reliëf. Bij de Bovenste Plank kunnen klanten zelf bepalen in welke mate de geschaafde vloerdelen geborsteld moeten worden om tot het gewenste eindresultaat van de vloer te komen.

Fijnbezagen

Bij fijnbezaagd eikenhout is het hout machinaal in de breedterichting gezaagd. Door het machinaal zagen word de oppervlakte van het eikenhout zichtbaar en voelbaar grof, zij het gelijkmatig. De fijnbezaagde bewerking wordt niet standaard uitgevoerd als eindbewerking, maar is voorbehouden aan de wens van de klant. De fijnbezaagde eikenhouten vloerdelen kunnen geschuurd worden, maar word veelal weinig bewerkt omwille van het fijnbezaagde effect.

Meerdere schuurbewegingen op fijnbezaagd eikenhout kunnen naar wens zonder problemen uitgevoerd worden. Elke andere schuurbeurt maakt het hout aan de oppervlakte gladder en reduceert het fijnbezaagde effect. Bij de Bovenste Plank kunnen klanten zelf bepalen in welke mate de fijnbezaagde vloerdelen geschuurd moeten worden om tot het gewenste eindresultaat van de vloer te komen.

Schrapen

Bij geschraapt eikenhout word het hout zowel machinaal als handmatig geschraapt. Met het schrapen word de oppervlakte van het eikenhout zichtbaar en voelbaar glad, welvend en golvend. Daarnaast zorgt het schrapen aan de randen voor een soort natuurlijke velling. Geschraapt eikenhout word verder relatief weinig bewerkt en zeker niet geschuurd omdat schuren het geschraapte teniet zou doen. Geschraapt eikenhout word wel geregeld bewerkt in combinatie met de borstelbewerking.

De schraapbewerking wordt niet standaard uitgevoerd als eindbewerking, maar is voorbehouden aan de wens van de klant. De geschraapte eikenhouten vloerdelen kunnen geborsteld worden met een grove staalborstel, een kunststof schuurborstel met korrel 80 of een kunststof schuurborstel met korrel 120.

Meerdere borstelbewegingen op geschraapt eikenhout kunnen naar wens zonder problemen uitgevoerd worden. Elke andere borstelbeurt maakt het hout aan de oppervlakte grover en creëert meer reliëf. Bij de Bovenste Plank kunnen klanten zelf bepalen in welke mate de geschraapte vloerdelen geborsteld moeten worden om tot het gewenste eindresultaat van de vloer te komen.

Schuren

Het eikenhout wordt geschuurd, enerzijds om de oppervlakte gladder te maken, anderzijds om splinters te verwijderen en splintervorming tegen te gaan. Standaard wordt elk vloerdeel minimaal twee keer geschuurd. De eerste keer wordt het hout met een grove korrel 80 geschuurd, de tweede keer met een fijnere korrel 120.

Meerdere schuurbewegingen kunnen naar wens zonder problemen uitgevoerd worden. Elke andere schuurbeurt maakt het hout gladder en strakker ogend. Zo kan het eikenhout met korrel 150 geschuurd worden, wat resulteert in een vloer met zeer gladde finish. Bij de Bovenste Plank kunnen klanten zelf bepalen in welke mate de vloerdelen geschuurd moeten worden om tot het gewenste eindresultaat van de vloer te komen.

Borstelen

Bij het borstelen van eikenhout wordt middels speciale borstels de ‘zachte’ nerf aan de oppervlakte verwijderd waardoor reliëf in het hout ontstaat. De borstelbewerking wordt niet standaard uitgevoerd, maar is voorbehouden aan de wens van de klant. De eikenhouten vloerdelen kunnen geborsteld worden met een grove staalborstel, een kunststof schuurborstel met korrel 80 of een kunststof schuurborstel met korrel 120.

Meerdere borstelbewegingen kunnen naar wens zonder problemen uitgevoerd worden. Elke andere borstelbeurt maakt het hout aan de oppervlakte grover en creëert meer reliëf. Bij de Bovenste Plank kunnen klanten zelf bepalen in welke mate de vloerdelen geborsteld moeten worden om tot het gewenste eindresultaat van de vloer te komen.

Roken

Bij het roken van eikenhout word middels speciale vloeistoffen de oppervlakte van het hout behandeld waardoor de kleuring en daarmee de tekening van het hout beïnvloed wordt. De rookbehandeling wordt niet standaard uitgevoerd, maar is voorbehouden aan de wens van de klant. De eikenhouten vloerdelen kunnen op verschillende manieren gerookt worden.

Meerdere rookbehandelingen kunnen naar wens zonder problemen uitgevoerd worden. Elke extra rookbehandeling maakt de kleuring van het hout en de tekening ervan donkerder. Bij de Bovenste Plank kunnen klanten zelf bepalen in welke mate de vloerdelen gerookt moeten worden om tot gewenste kleuring van de vloer te komen.

Bleken

Bij het bleken van eikenhout word middels speciale vloeistoffen de oppervlakte van het hout behandeld waardoor de kleuring en daarmee de tekening van het hout beïnvloed wordt. De bleekbehandeling wordt niet standaard uitgevoerd, maar is voorbehouden aan de wens van de klant. De eikenhouten vloerdelen kunnen op verschillende manieren gebleekt worden.

Meerdere bleekbehandelingen kunnen naar wens zonder problemen uitgevoerd worden. Elke extra bleekbehandeling maakt de kleuring van het hout en de tekening ervan lichter. Bij de Bovenste Plank kunnen klanten zelf bepalen in welke mate de vloerdelen gebleekt moeten worden om tot gewenste kleuring van de vloer te komen.

HOE LANG EN BREED KUNNEN DE VLOERDELEN ZIJN?

De Bovenste Plank staat garant voor een uniek kwaliteitsproduct dat voldoet aan de selectie-eisen van het bedrijf waarbij de persoonlijke wensen van de klant leidend zijn. De mogelijkheden om invulling te geven aan deze wensen zijn dan ook groot.

Naast de uitgebreide keuze in kwaliteit, uitstraling, bewerking en kleur, bepaalt u zelf de specifieke lengte en breedte van de gewenste vloerdelen. U kunt kiezen voor een vloer met gelijke vloerdelen, maar kunt ook kiezen voor een vloer met vloerdelen van diverse lengtes en breedtes. Houdt u echter wel rekening met een maximale breedte van 30 cm en een maximale lengte 300 cm voor de afzonderlijke vloerdelen.

IS HET MOGELIJK OM VLOERVOORBEELDEN THUIS TE BEKIJKEN?

Uiteraard is dit mogelijk. Het begint allemaal met de wens van klanten om een eikenhouten vloer te laten leggen of een eikenhouten traprenovatie te laten verrichten door de Bovenste Plank. Door met de klant een kwalitatief gesprek te voeren over de persoonlijke wensen voor de vloer en/of traprenovatie en daarbij de technische aspecten vakkundig uiteen te zetten, wordt duidelijk wat het eindresultaat zal zijn en wat er nodig is om tot oplevering te komen.

De keuze voor een eikenhouten vloer is veelal een keuze die men maakt voor jaren. De natuurlijke schoonheid en unieke uitstraling van eikenhout in combinatie met kwalitatief hoogwaardig en duurzaam materiaal dat vakkundig bewerkt is en deskundig gemonteerd word, is doorslaggevend in het maken van die keuze.

De Bovenste Plank begrijpt hoe belangrijk persoonlijke overwegingen zijn in het kiezen voor een eikenhouten vloer. Kom bij ons kijken en vergelijken of laat ons bij u thuis langskomen met kleuren en vloervoorbeelden. Vertel ons over uw ideeën en wensen. Wij denken graag met u mee en voorzien u van deskundig advies, zodat u tot een weloverwogen beslissing kunt komen voor een maatwerk eikenhouten vloer waar u thuis vele jaren plezier aan zult beleven.

IS VLOERVERWARMING MOGELIJK ONDER EEN EIKENHOUTEN VLOER?

Vloerverwarming onder een houten vloer? Maar natuurlijk! In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het zeer goed mogelijk vloerverwarming te gebruiken in combinatie met een houten vloer en in veel gevallen blijkt het zelfs de ideale oplossing te zijn. In het geval van vloerverwarming is het verlijmd leggen van de vloer belangrijk. Door de lijmverbinding is er dan sprake van directe warmteoverbrenging van de ondervloer omhoog door de houten vloer. De Bovenste Plank legt al sinds jaar en dag vakkundig houten vloeren in combinatie met vloerverwarming en onze specialisten adviseren u graag en deskundig omtrent de specifieke technische aspecten van vloerverwarming.

Voordat de Bovenste Plank overgaat tot het werk aan uw vloerverwarming nemen we eerst alles uitgebreid door, zodat duidelijk is wat het eindresultaat zal zijn en wat er nodig is om tot oplevering te komen. We komen de bestaande ondervloer bij u thuis inspecteren, meten het vochtpercentage en besluiten in overleg met u hoe de vloerverwarming gemonteerd gaat worden naar wat passend is in uw woonsituatie. Wellicht kan uw bestaande vloer direct ingefreesd worden, misschien moet deze eerst geëgaliseerd worden.

KAN IK MIJN VLOER AFSCHUREN?

Voor het behoud van uw eikenhouten vloer en/of eikenhouten trapbekleding doet u er goed aan dit kwaliteitsproduct regelmatig te onderhouden. Met een vakkundige schuurbeurt uitgevoerd door de Bovenste Plank word de algehele levensduur van uw eikenhouten vloer verlengd en word de natuurlijke schoonheid en tekening van het hout nieuw leven in geblazen.

Als u overgaat tot het laten uitvoeren van een schuurbeurt, dan komt de Bovenste Plank uw vloer bekijken en maakt de specialist een inventarisatie van uw vloer. Gecontroleerd word of de vloer nog goed vast ligt, of de velling aan de vloerdelen nog goed is, of er sprake is van kiervorming en in welke mate herstelwerkzaamheden nodig zijn.

Aansluitend gaat de Bovenste Plank uw vloer nauwkeurig en in zijn geheel machinaal opschuren. Hiertoe dient de betreffende ruimte eerst volledig leeg gehaald te worden zodat makkelijker en zonder beschadigingen aan meubels het werk verricht kan worden. Na deze complete schuurbeurt wordt de eikenhouten vloer opnieuw van een kwaliteitsolie met kleurtint naar keuze voorzien en worden nieuwe plinten geplaatst om de opgeknapte vloer compleet af te ronden.

Het opschuren en oliën van uw houten vloer neemt in totaal maximaal twee dagen in beslag. Na een etmaal, wanneer de nieuwe olielaag volledig in het eikenhout is getrokken, kan er weer op de vloer gelopen worden en de meubels worden teruggezet. Uw eikenhouten vloer ziet er weer als nieuw uit, de natuurlijke schoonheid herstelt en de tekening van het hout spreekt weer.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN VASTE EN EEN ZWEVENDE VLOER?

Wanneer er gesproken word over een vaste eikenhouten vloer wil dat zeggen dat de eikenhouten vloerdelen verlijmd worden aan de ondervloer. Bij een zwevende vloer vindt er geen verlijming met de ondervloer plaats en liggen de vloerdelen los op de ondervloer.

Een vaste vloer vertoont na verlijming geen beweging en kraakt niet wanneer er op gelopen word. In het geval van vloerverwarming is het verlijmd leggen van de vloer belangrijk. Door de lijmverbinding is er dan sprake van directe warmteoverbrenging van de ondervloer omhoog door de houten vloer.

Een zwevende vloer daarentegen werkt isolerend door de luchtlaag die ontstaat tussen ondervloer en de eikenhouten vloer. Deze isolerend werking is zeer ongewenst wanneer u vloerverwarming heeft. Veel warmte wordt dan niet door de houten vloer omhoog doorgevoerd. Bij een zwevende vloer ervaart u meer beweging en geluid tijdens het lopen op de vloer. Echter is er door de luchtlaag wel reductie van de naklank bij het lopen op een zwevende vloer.

WAT IS DE LEVERTIJD VAN DE EIKENHOUTEN VLOER?

De Bovenste Plank is in staat om binnen een kort tijdsbestek uw eikenhouten vloer te leveren. Het tijdsbestek waarin een vloer volledig geselecteerd, bewerkt en gemonteerd word, is echter afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen de moeilijkheidsgraad en de bewerkelijkheid van uw specifieke wensen een grote rol en het al dan niet op voorraad hebben van het door u gekozen eikenhout.

Wanneer het gewenste eikenhout niet bij de Bovenste Plank op voorraad is, dient u rekening te houden met een levertijd voor de vloer van 2 tot 4 weken. Hebben wij uw keuze aan hout op voorraad, dan kan uw vloer binnen een tot enkele weken opgeleverd worden.

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN IN DE SELECTIE EN KWALITEIT VAN EIKENHOUT?

Aflopend van de hoogste naar de laagste kwaliteit worden deze gradaties beschreven door specifieke herkenbare kenmerken van de natuurlijke schoonheid en tekening van het hout. Deze kenmerken zijn doorslaggevend in de selectie en kwaliteit van het hout.

Prime Select eikenhout

Onder Prime Select eikenhout word eikenhout verstaan dat specifiek geselecteerd is op kleur en tekening van het hout. Prime Select eikenhout kenmerkt zich door de volledige afwezigheid van kwasten, knoesten en/of pitjes en kent zo goed als geen kleurverschil in de afzonderlijke vloerdelen. De kwaliteit van Prime Select creëert bij een compleet gemonteerde en afgewerkte vloer een zeer gelijkmatige kleur en tekening van het hout met een superieure uitstraling. Prime Select eikenhout leent zich uitermate goed voor houten vloeren binnen een zeer moderne inrichting.

Select eikenhout

Onder Select eikenhout word eikenhout verstaan dat specifiek geselecteerd is op kleur en tekening van het hout. Select eikenhout kenmerkt zich door de volledige afwezigheid van kwasten en knoesten, heeft een enkel pitje en kent weinig tot licht kleurverschil in de afzonderlijke vloerdelen. De kwaliteit van Select creëert bij een compleet gemonteerde en afgewerkte vloer een gelijkmatige tekening van het hout en een strakke uitstraling. Select eikenhout leent zich uitermate goed voor houten vloeren binnen een moderne inrichting.

Rustiek A eikenhout

Onder Rustiek A eikenhout word eikenhout verstaan dat specifiek geselecteerd is op kleur en tekening van het hout. Rustiek A eikenhout kenmerkt zich door een beperkt aantal kwasten en knoesten en/of pitjes met een doorsnede van maximaal een centimeter en kent licht kleurverschil en lichte variatie in de tekening in de afzonderlijke vloerdelen. De kwaliteit van Rustiek A creëert bij een compleet gemonteerde en afgewerkte vloer een licht gevarieerde tekening van het hout en een levendige uitstraling. Rustiek A eikenhout leent zich uitermate goed voor houten vloeren binnen een licht modern tot enigszins landelijke inrichting.

Rustiek B eikenhout

Onder Rustiek B eikenhout word eikenhout verstaan dat specifiek geselecteerd is op kleur en tekening van het hout. Rustiek B eikenhout kenmerkt zich door een meerdere kwasten en knoesten en/of pitjes variërend in doorsnede en kent kleurverschil en variatie in de tekening van de afzonderlijke vloerdelen. Voor Rustiek B worden ook enkele eikenhouten hartplanken geselecteerd. De kwaliteit van Rustiek B creëert bij een compleet gemonteerde en afgewerkte vloer een gevarieerde tekening van het hout en een levendige uitstraling. Rustiek A eikenhout leent zich uitermate goed voor houten vloeren binnen een landelijke inrichting.

Rustiek C eikenhout

Onder Rustiek C eikenhout word eikenhout verstaan dat specifiek geselecteerd is op kleur en tekening van het hout. Rustiek C eikenhout kenmerkt zich door een meerdere kwasten en knoesten en/of pitjes groter in doorsnede en kent kleurverschil en variatie in de tekening van de afzonderlijke vloerdelen. Voor Rustiek C worden ook meerdere eikenhouten hartplanken geselecteerd. De kwaliteit van Rustiek C creëert bij een compleet gemonteerde en afgewerkte vloer een gevarieerde tekening van het hout en een zeer levendige uitstraling. Rustiek C eikenhout leent zich uitermate goed voor houten vloeren binnen een zeer landelijk georiënteerde inrichting.

WAT VOOR TRAPRENOVATIES ZIJN ER MOGELIJK?

De Bovenste Plank is gespecialiseerd in het uitvoeren van deskundige traprenovaties. De houten trapbekleding word hoofdzakelijk gemaakt van Europees eikenhout en door ons zelf geselecteerd op ondermeer kwaliteit en tekening van de kwartiersgezaagde delen. Alhoewel de meeste houten trapbekleding gemaakt wordt van eikenhout kan de Bovenste Plank uw houten trapbekleding uiteraard ook van ander hout vervaardigen, specifieke eigenschappen van het hout even buiten beschouwing latend. Zo is het onder andere mogelijk uw trapbekleding in laminaat uit te voeren. Dit is echter lastiger te herstellen dan het gebruikelijke eikenhout.

IS DE TRAPBEKLEDING LEVERBAAR IN DEZELFDE KLEUR ALS MIJN VLOER?

Ja, de mogelijkheden om invulling te geven aan deze wensen zijn groot. De bewerkte eikenhouten vloerdelen worden behandeld met een kwaliteitsolie om het eikenhout de gewenste kleur te geven passend bij uw ideeën en het interieur dat u voor ogen heeft. De Bovenste Plank levert daartoe een grote verscheidenheid aan oliën & lakken uit de collecties van gerenommeerde merken. Ga naar het kleurenoverzicht op onze website voor een overzicht van onze Monocoat kleuren.

De Bovenste Plank biedt u nu ook de mogelijkheid om oliën & lakken aan te schaffen, zonder dat u een eikenhouten vloer door ons laat leggen of een eikenhouten traprenovatie door ons laat verrichten. Anders gezegd, bent u slechts op zoek naar olie en/of lak, dan levert de Bovenste Plank deze graag aan u.

U kunt er ook voor kiezen uw eikenhouten vloer of eiken trapbekleding opnieuw te laten oliën of lakken door de Bovenste Plank. Een vakkundige uitgevoerde olie- of lakbehandeling verlengt de levensduur van uw houten vloer of trapbekleding, verlevendigt de tekening van het hout en doet u er opnieuw weer plezier aan beleven.

KAN IK NA RENOVATIE DIRECT GEBRUIK MAKEN VAN DE TRAP?

Ja, na montage rondt de Bovenste Plank uw eikenhouten trapbekleding af door deze een laatste vakkundige poetsbeurt te geven om zo de kleur en tekening van het hout volledig tot leven te laten komen. De renovatie van uw trap is compleet wanneer uw gekozen anti-slipprofiel en eventueel bijpassende trapleuning geplaatst en afgewerkt zijn. Na het afronden van deze laatste details word uw trap opgeleverd en kunt u direct gebruik maken van de nieuw beklede trap.

WAT IS DE WERKWIJZE BIJ DE RENOVATIE VAN EEN TRAP?

Het begint allemaal met de wens van klanten om een houten traprenovatie te laten verrichten door de Bovenste Plank. Door met de klant een kwalitatief gesprek te voeren over de persoonlijke wensen voor de trapbekleding en daarbij de technische aspecten vakkundig uiteen te zetten, wordt duidelijk wat het eindresultaat zal zijn en wat er nodig is om tot oplevering te komen.

Zodra het geselecteerde hout bij ons geleverd is en de Bovenste Plank bij u thuis de trap volledig vakkundig heeft ingemeten, starten wij de productie van de trapbekleding. De Bovenste Plank voert de benodigde bewerkingen, afwerkingen en behandelingen uit en bereidt de trapbekleding voor zodat deze klaar is voor montage bij u thuis. In overleg met u bepalen we wanneer dat het beste kan gebeuren en hoe lang dat gaat duren. We nemen nog eens door welke specifieke voorbereidingen we gaan treffen en wat hierin eventueel van u verwacht word. Onze specialisten komen dan aansluitend bij u langs om de trap voor te bereiden en de trapbekleding te monteren.

Na montage ronden we de eikenhouten trapbekleding af door deze een laatste vakkundige poetsbeurt te geven en zo de kleur en tekening van het hout volledig tot leven te laten komen. De eikenhouten trapbekleding is compleet wanneer uw gekozen anti-slipprofiel en eventueel bijpassende trapleuning geplaatst en afgewerkt zijn. Na het afronden van deze laatste details wordt uw trap opgeleverd.

KAN DE TRAPBEKLEDING ZONDER ANTI-SLIPPROFIEL GELEVERD WORDEN?

Zeker, de Bovenste Plank kan uw trapbekleding leveren zonder anti-slipprofiel. De vraag is echter of het wenselijk is het profiel achterwege te laten. Zoals de naam al zegt, heeft het anti-slipprofiel een duidelijke functie, en niet zo zeer een esthetische functie.

Een anti-slipprofiel geeft u grip en zorgt voor een stabiele opstap van de traptrede. Dit is prettig, met name omdat eikenhout dat afgewerkt is, een glad oppervlak heeft. De Bovenste Plank voorziet de eiken trapbekleding daarom altijd van een anti-slipprofiel en wij adviseren u dat ook te doen.

LEVERT DE BOVENSTE PLANK OOK TRAPLEUNINGEN?

Uiteraard. Een traprenovatie verricht door de Bovenste Plank is pas echt compleet met een bijpassende trapleuning. De Bovenste Plank levert op maat gemaakte trapleuningen van eikenhout of van roestvrijstaal (RVS), desgewenst inclusief metaalwaren.

Kiest u voor een trapleuning van eikenhout, dan fabriceert de Bovenste Plank een nieuwe trapleuning op basis van de maat en vorm van de bestaande trapleuning. Aansluitend behandelen wij de nieuwe trapleuning met dezelfde kleur en kwaliteitsolie als waar uw trapbekleding mee behandeld is. Een andere maat en vorm en/of kleurtint voor uw nieuwe eikenhouten trapleuning is uiteraard altijd mogelijk.

Kiest u voor een trapleuning van roestvrijstaal (RVS), dan levert de Bovenste Plank een nieuwe trapleuning op basis van de maat en vorm van de bestaande trapleuning. De nieuwe roestvrijstalen trapleuning behoeft na fabricage geen speciale behandeling meer.

De Bovenste Plank biedt u nu ook de mogelijkheid om een eikenhouten of roestvrijstalen trapleuning aan te schaffen, zonder dat u een eikenhouten traprenovatie door ons laat verrichten. Anders gezegd, bent u slechts op zoek naar een nieuwe trapleuning van eikenhout of roestvrijstaal, dan levert de Bovenste Plank deze graag aan u in de door u gewenste maat, vorm en kleur.

KAN IK MIJN VLOER AFSCHUREN?

Voor het behoud van uw eikenhouten vloer en/of eikenhouten trapbekleding doet u er goed aan dit kwaliteitsproduct regelmatig te onderhouden. Met een vakkundige schuurbeurt uitgevoerd door de Bovenste Plank word de algehele levensduur van uw eikenhouten vloer verlengd en word de natuurlijke schoonheid en tekening van het hout nieuw leven in geblazen.

Als u overgaat tot het laten uitvoeren van een schuurbeurt, dan komt de Bovenste Plank uw vloer bekijken en maakt de specialist een inventarisatie van uw vloer. Gecontroleerd word of de vloer nog goed vast ligt, of de velling aan de vloerdelen nog goed is, of er sprake is van kiervorming en in welke mate herstelwerkzaamheden nodig zijn.

Aansluitend gaat de Bovenste Plank uw vloer nauwkeurig en in zijn geheel machinaal opschuren. Hiertoe dient de betreffende ruimte eerst volledig leeg gehaald te worden zodat makkelijker en zonder beschadigingen aan meubels het werk verricht kan worden. Na deze complete schuurbeurt wordt de eikenhouten vloer opnieuw van een kwaliteitsolie met kleurtint naar keuze voorzien en worden nieuwe plinten geplaatst om de opgeknapte vloer compleet af te ronden.

Het opschuren en oliën van uw houten vloer neemt in totaal maximaal twee dagen in beslag. Na een etmaal, wanneer de nieuwe olielaag volledig in het eikenhout is getrokken, kan er weer op de vloer gelopen worden en de meubels worden teruggezet. Uw eikenhouten vloer ziet er weer als nieuw uit, de natuurlijke schoonheid herstelt en de tekening van het hout spreekt weer.

HOE MOET IK MIJN EIKENHOUTEN VLOER ONDERHOUDEN?

De natuurlijke schoonheid en tekening van het hout is kenmerkend voor eikenhout en vaak de doorslaggevende reden voor mensen om te kiezen voor een eikenhouten vloer. Na verloop van tijd echter, afhankelijk van de aard en intensiviteit van het dagelijks gebruik, is uw eikenhouten vloer onderhevig aan slijtage en verminderde levendigheid van de schoonheid en tekening van het hout. Dit is een natuurlijk proces en normaal bij een natuurproduct als hout.

Voor het behoud van de natuurlijke schoonheid van de vloer en de tekening van het hout doet u er goed aan dit kwaliteitsproduct regelmatig te onderhouden. De Bovenste Plank levert u allerhande producten uit de collecties van gerenommeerde merken, zoals Monocoat. Van onderhoudsproducten om uw eikenhouten vloer optimaal in topconditie te houden, reinigingsmiddelen om uw eikenhouten vloer of trapbekleding dagelijks te mee reinigen en herstelproducten om een beschadigde eikenhouten vloer mee te herstellen.

De Bovenste Plank staat u deskundig bij in het onderhoud van uw vloer. Met een vakkundige onderhouds- of schuurbeurt uitgevoerd door de Bovenste Plank wordt de algehele levensduur van uw eikenhouten vloer verlengd en wordt de natuurlijke schoonheid en tekening van het hout nieuw leven in geblazen. Voor vragen omtrent het specifieke onderhoud kunt u altijd bij ons terecht.

WAT WORDT ER VERSTAAN ONDER TRAPRENOVATIE?

Onder traprenovatie wordt het esthetisch herstel van uw trap verstaan en niet de vervanging van de gehele trap. Bij een traprenovatie uitgevoerd door de Bovenste Plank word uw trap volledig naar wens geheel of gedeeltelijk bekleed met eikenhout.

De mogelijkheden om invulling te geven aan uw wensen zijn groot. U heeft uitgebreide keuze in verschillende kwaliteiten eikenhout, een rustieke, moderne of klassieke uitstraling van het hout, diverse bewerkingen zoals schuren, borstelen en roken of een combinatie van deze. Aansluitend worden de bewerkte trapdelen behandeld met een gekleurde kwaliteitsolie om het eikenhout de kleurtint te geven die past bij uw ideeën en/of het interieur dat u voor ogen heeft. Voorzien van bewerking en kleur naar keuze bekleden wij uw trap geheel of gedeeltelijk met eikenhout, met of zonder stootborden en met of zonder neuslijsten.